Sorting by

×

Unlock your Talent
met Els Huart

Els Huart komt uit een fotografennest, zoals ze dat mooi zegt. Haar grootmoeder was fotograaf, had haar eigen zaak opgericht en gaf via haar zoon de fotografiemicrobe door aan Els.

Toch twijfelde Els bij haar studiekeuze. Ze vond fotografie wel leuk, maar om er haar hele leven aan te wijden… dat was nog iets anders.

Al heeft ze de oefening toen niet zo bewust gedaan, toch keek Els keek hiervoor even terug op haar schooltijd: ze zag dan vooral een hard werkend persoon die de lat steeds hoog genoeg legde, netjes en uitgebreid samenvattingen maakte en voor welk vak ook werkte want uitspraken als ‘Als je je inzet, krijg je er iets voor terug’ hielden haar ogen en oren voortduren scherp. Wat Els minder door had, was dat ook haar hoogsensitiviteit bijdroeg aan het sneller en scherper zien en aanvoelen van de omgeving. Zo kan ze vandaag haar leraren en docenten makkelijk in twee groepen verdelen: zij die het gevoel van onrechtvaardigheid en misbruik sterk voedden. Het waren voor Els mensen op wie je je niet kon bouwen omdat de machtspositie waarin ze zich bevonden, hen onvoorspelbaar grillig en soms pijnlijk hard maakten. De sfeer die dan in de lucht hing, het gevoel van onrechtvaardigheid voelde ze toen zo intens aan, dat vandaag nog steeds enkele herinneringen op haar netvlies gebrand staan. Els had daarnaast gelukkig het genoegen twee personen in het bijzonder te mogen ontmoeten tijdens haar studeercarrière: in het secundair was dat de leerkracht chemie, tijdens haar opleiding aan het Narafi was dat Frédérique. Ze hadden allebei iets gemeenschappelijks: ze benaderden en erkenden de jongeren als mens en niet als leerling of student. Het bijzondere effect daarvan was dat als vanzelf Els en haar medestudenten meer waardering, respect en inzet gingen tonen. Het werd immers niet afgedwongen en gebeurde op basis van wederzijds respect. Deze begeleiders zochten ook naar de kleine momenten waarin ze hun leerlingen of studenten die ene duw konden geven. Docente Dominique zei zo op een schijnbaar onbelangrijk moment: ‘Els, deze foto is van jou’. Els stond er toen niet echt bij stil, maar dit was wel best bijzonder: Els was immers nog maar net begonnen aan de opleiding en had al haar eigen stijl. Dominique merkte dit in de eerste weken op en gaf door deze ene zin Els een prachtig compliment en een motiverende waardering.

“Els, deze foto is van jou.”

 

Vandaag specialiseert Els zich verder in portretfotografie. Daar kan ze zich uitleven want het is dé plek waar ze dicht bij de mensen kan staan. Er is connectie, er is contact en ze kan zowel haar techniciteit als haar hoogsensitiviteit samenbundelen: ze stelt de mensen op hun gemak en wat is het resultaat? Stralende gezichten op foto’s die de intimiteit van het moment uitstralen.

Hoe Els dit allemaal heeft beleefd, waarom ze ook vandaag die lat nog hoog blijft leggen en hoe ze het vandaag allemaal aanpakt, vertelt ze in deze podcast. 

 

 

“Elliot Erwitt’s werk inspireert me, dwingt me om anders te kijken, maakt me rustig en brengt me tegelijk ook aan het lachen, maakt me vaak blij.

Ook al werk ik in een andere sector binnen fotografie, toch herken ik mezelf vaak in zijn werk. Het constante zoeken naar ‘een moment’, het graag creëren van sfeer, het houden van symmetrie, de verschillende lagen in zijn foto’s en het houden van humor leunen aan bij wie ik ben. Komt daarbovenop dat ik van kinds af gek ben op honden en ik me dus urenlang kan verliezen in zijn boeken met schitterende honden fotografie.”

 

“Als je je inzet, krijg je er iets voor terug”

In de reeks Unlock your Talent komen zes mensen aan het woord die elk op hun manier een link hebben met (hoog)begaafdheid of hoogsensitiviteit.

Hun begaafdheid laat zich zien op totaal verschillende domeinen. En net dat is zo boeiend. Hier komen dan ook niet de ‘typische’ hoogbegaafden aan het woord. Neen, dit zijn één voor één mensen die met hun gaven en hun talenten aan de slag zijn gegaan in hun domein, ook al werd dat soms in hun tienerjaren niet opgemerkt of zelfs ontkend.

We hebben het over hun schooltijd, de rol die leerkrachten hebben gespeeld, hoe hun ouders hen begeleidden en hoe ze van hun passie hun beroep gemaakt.

(Interview en podcast: Leticia Vandemeersche – Oida ©)

 

Els Huart

Studeerde Fotografie aan Narafi

Fotografe

https://www.fotohuart.be/

 

X