Oida

Oida is in 2018 ontstaan doordat ik als leerkracht in het secundair onderwijs ondervond hoe moeilijk het was om sterke en hoogbegaafde jongeren blijvend uit te dagen. Hoe kon ik hen motiveren voor hun schoolwerk te midden van andere jongeren, elk met hun eigen noden?

Het antwoord was even simpel als uitdagend: gedifferentieerd en verrijkend lemateriaal aanbieden en tegelijk rekening houden met de specifieke kenmerken van hoogbegaafden. En wat bleek? Alles wat ik in de eerste plaats voor de hoogbegaafden maakte, bleek ook voor de niet-hoogbegaafden een stimulator en motivator. Twee vliegen in één klap, dus.

Mijn vertrekpunt is altijd de leerling zelf. Hoe ervaart die de les en op welke manier leert die het meest?

Oida organiseert daarom zowel voor scholen als voor ouders cursussen en webinars over verrijkend leren en alles wat daarbij komt kijken. Neem dus gerust een kijkje op de pagina Voor leerkracht en Voor ouders. Zij zijn zonder twijfel de belangrijkste coaches in het leeproces van jongeren.

Tot slot vind je op de pagina Lectuurtips enkele boeken die mij alvast hebben geholpen om hoogbegaafdheid beter te begrijpen en om verrijkend leren te stimuleren.

Hartelijk groet

Leticia Vandemeersche